GALLINES, OQUES I COLOMS
         
         
   
 GALLINA NANA FLOR D'AMETLLER

Des de fa molts anys, en els nuclis rurals catalans, han estat característiques unes gallines de petita grandària conegudes per diferents noms populars: "quiques", “quiquines”, "peterrones", "periquetes", "periquines"... Presenten diferents colors de base, però sempre amb el plomatge clapat de blanc, per això se les anomena "flor d'ametller" recordant els pètals de les flors d'aquest arbre. És una població ben poc estudiada i es tractaria més aviat d’un grup racial més que d’una raça ben definida. No obstant, des de l’any 1990, AVIRAUT, que desenvolupa la seva activitat coordinadament amb l’IRTA, ha vingut treballant en la seva recuperació, definició i selecció. Se la pot trobar per tot Catalunya, però amb una major freqüència de la zona que va de Barcelona cap el Sud. També s’està distribuint per la resta de comunitats autònomes, destacant Andalusia i Castella-La Manxa.

Es una au petita, motejada de blanc, molt rústega, vigorosa, elegant i de temperament molt viu. Ens la podem trobar amb les següents coloracions: daurada amb motejat blanc, canyella amb motejat blanc, negra motejada de blanc, blava motejada de blanc i blanc cendrós. La gallina adulta pesa al voltant d’uns 800 gr i el gall 1100 gr. De tarsos predominantment blancs i les orelletes blanques. Pon uns ous amb un pes al voltant dels 38 gr. Destaca, i ha estat sempre apreciada, per les seves bones aptituds maternes, tant vers els propis ous i pollets com cap els d’altres aus. Podem definir la seva capacitat d’incubació de la següent manera: 10 ous propis, 6 de gallina gran, 15 de perdiu, 20 de guatlla, 4 d’ànec o paó i 2 d’oca.

L'estiu de 2008 es va crear l'Associació d'Avicultors de la Raça Flor d'Ametller (ARFA), amb seu al carrer Àngel Guimerà, 19, 43812-Rodonyà (Tarragona). Adherida a la FESACOCUR (Federación Española de Avicultura, Colombicultura y Cunicultura de Raza), no està reconeguda encara oficialment, per part del Ministeri, com a raça autòctona en perill d’extinció. Exemplars de la raça els podem veure anualment a la “Fira de Sant Martirià” de Banyoles (Girona), el tercer cap de setmana de novembre; a l’”Exposició Internacional d’Aus Ciutat de Valls” a Valls (Tarragona), que se celebra el tercer cap de setmana de gener; i a l’”Exposició d’Aus de Camallera” a Camallera (Girona), el darrer cap de setmana de setembre.

 ENLLAÇOS D'INTERÈS

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: novembre 2018