La
raça Bruna dels Pirineus és
una població bovina del Tronc Alpí,
de pelatge bru, rústega i amb una gran
capacitat de pasturatge. Inicialment fou una
vaca de triple aptitud: carn, llet i treball,
passant posteriorment a especialitzar-se cap
a la producció de carn en el seu hàbitat
natural i en règim extensiu. Actualment,
a Catalunya, representa quasi el 80% de les
vaques d'aptitud càrnia.
L’origen
d’aquesta raça el podem situar
en les comarques pirinenques de Lleida (Val
d’Aran, Pallars Sobirà, Pallars
Jussà i Alta Ribagorça), a partir
de la fusió de bovins autòctons
amb la vaca Suïssa (Bruna Alpina) importada
a través de la Val d’Aran a finals
del segle XIX.
La
Bruna és una raça adaptada plenament
al seu medi. La seva rusticitat li dóna
la capacitat per a pujar a les pastures d’alta
muntanya –els ports- durant l’estiu,
acompanyada normalment per la seva cria. Molts
individus de la raça també passen
l’hivern a la intempèrie.
|