VACA BRUNA DELS PIRINEUS
         
         
   
 INTRODUCCIÓ

La raça Bruna dels Pirineus és una població bovina del Tronc Alpí, de pelatge bru, rústega i amb una gran capacitat de pasturatge. Inicialment fou una vaca de triple aptitud: carn, llet i treball, passant posteriorment a especialitzar-se cap a la producció de carn en el seu hàbitat natural i en règim extensiu. Actualment, a Catalunya, representa quasi el 80% de les vaques d'aptitud càrnia.

L’origen d’aquesta raça el podem situar en les comarques pirinenques de Lleida (Val d’Aran, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça), a partir de la fusió de bovins autòctons amb la vaca Suïssa (Bruna Alpina) importada a través de la Val d’Aran a finals del segle XIX.

La Bruna és una raça adaptada plenament al seu medi. La seva rusticitat li dóna la capacitat per a pujar a les pastures d’alta muntanya –els ports- durant l’estiu, acompanyada normalment per la seva cria. Molts individus de la raça també passen l’hivern a la intempèrie.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: febrer 2005