VACA BRUNA DELS PIRINEUS
         
         
   
 APTITUDS

Durant bastant de temps aquests animals foren emprats com de triple aptitud (treball, carn i llet). No obstant, cap a mitjans del segle XX, i possiblement a causa de la crisi de la ramaderia cavallina dels anys cinquanta i del fet de no poder competir amb altres races lleteres més especialitzades (Bruna Alpina i Frisona), els encreuaments i la selecció dels animals s’orientaren cap a la recerca d’unes bones característiques càrnies. El resultat fou l’aparició de l’actual població de Bruna dels Pirineus, morfològicament semblant a les seves antecessores, però amb una clara i diferenciada aptitud càrnia.

El sistema de producció de la raça Bruna dels Pirineus es caracteritza per ésser extensiu i sovint transhumant, amb hivernades a les valls a prop dels pobles i estius als ports de muntanya. Aquest cicle ve determinat pel ritme dels parts i la disponibilitat d’aliments al llarg de l’any. La seva docilitat també és molt preuada pels ramaders.

La majoria dels vedells bruns són comercialitzats sota la denominació de qualitat “Vedella dels Pirineus Catalans” i de “Bruna Ecològica del Centre Català de Productes Agraris Ecològics”. Sota aquesta denominació s’emparen tots els vedells i vedelles de raça Bruna dels Pirineus i altres races d’aptitud càrnia, així com els seus encreuaments, nascuts en l’àmbit de producció que compren totes les comarques pirinenques i prepirinenques catalanes.

Situació Actual i Perspectives

Encara que està classificada com a raça de protecció especial, la vaca Bruna constitueix el 80% dels bovins de carn de Catalunya. A principis de la dècada dels vuitanta es comencen a crear les primeres associacions comarcals per a vetllar, fomentar i millorar la raça, i el 25 d’octubre de 1990 es federen en FEBRUPI. No obstant, i amb la finalitat de poder dóna’ls-hi l’assessorament tècnic pertinent, i així poder endegar un Programa de Millora Genètica, es signa, l’any 1989, un conveni de col•laboració entre el DARP (Generalitat de Catalunya), la Facultat de Veterinària de Barcelona i les diferents Associacions. En l’actualitat, els ramaders, a través de FEBRUPI, porten a terme aquest programa, amb control del pes al naixement, facilitat de part i pes al deslletament, obtenint així mateix, les corresponents avaluacions genètiques dels seus animals.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: febrer 2005