Criada
en estat semisalvatge, en el Parc Natural
del Massís de l’Albera, a cavall
de l’Alt Empordà i el Vallespir,
és troba el reduït nombre d’exemplars
d’aquesta petita raça bovina.
N'hi ha dues varietats, l’anomenada
Fagina i la Negra, i entre les dues no arriben
actualment a 300 individus, encara que predominen
més els animals fagins que no pas els
negres. Rústega i primitiva, molt resistent
al fred però força sensible
a la calor, s’alimenta tot l’any,
en pasturatge extensiu, de la vegetació
existent a la zona, sobretot dels fruits i
brots tendres del faig, del qual pren el nom la varietat Fagina, coneguda a la Catalunya del
Nord com a “Massanaise”,
topònim derivat del riu Massana. El
seu caràcter és esquerp i poc
manejable, ja que el contacte que té
amb l’home és mínim. Aquest
es produeix un cop l’any, en l’esquellada,
on es recullen tots els animals amb la finalitat
principal de recuperar i retirar els vedells
per a l’engreix. Pel que respecta a
la morfologia, i en el conjunt de tota la
població, el grau de variabilitat és
bastant elevat, principalment a causa dels
diferents encreuaments amb races d’aptitud
càrnia.
L’Alberesa
fou descrita per primera vegada l’any
1957 per Lluís Mascort, que publica
la primera tesi doctoral sobre aquestes vaques.
No obstant, el francès Durand, l’any
1868, ja citava l’existència
d’una raça originària
de la Serra de l’Albera. Es troba lògicament
en perill d’extinció, i així
consta en el banc de dades de la FAO (DAD-IS,
Roma).
|