VACA ALBERESA
Clic per ampliar
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

Són animals de format elipomètric i aspecte longilini. De poca alçada; 122 cm a la creu les vaques i 130 cm els toros, amb un pes viu de 275 kg les femelles i uns 350 kg els mascles. No obstant, són molt forts, rústecs i esquelètics. Molt ben adaptats al medi muntanyós en que viuen, s’exploten en règim extensiu -semisalvatge- per a la producció de carn.

Característiques Regionals

Cap: Massís i allargat, de perfil recte i discret tupè. El morro normalment pigmentat en negre i orlat. Banyes de color blanc i amb les puntes negres; de secció circular i mida discreta solen tenir forma, majoritàriament, de mitja lluna o ganxo curt.

Coll: De llargada mitjana i amb molta papada.

Tronc: Aplanat, estret i profund, amb la creu destacada i partida. Tronc i llom escassament musculats. Línia dorsolumbar enfonsada. Ventre voluminós i gropa de perfil horitzontal, amb la cresta sacra elevada. Cua de naixement anterior i amb abundant borló. Sistema mamari rudimentari.

Extremitats: Fortes i amb articulacions ben definides. Natges rectes o còncaus, amb poc desenvolupament muscular, a l’igual que la cuixa.

Capa: Presenta una gran varietat cromàtica de pelatge; oscil•lant des del ros clar, amb pèls negres en zones perifèriques, fins al negre mat amb degradacions marronoses fosques i rogenques al damunt del llom i de la gropa, passant per totes les tonalitats intermèdies. En els animals negres, aquestes degradacions o llistó, poden oscil•lar des d’un simple cordó fins una ampla degradació a la part superior del tronc. El pèl canvia segons l’època de l’any: llarg, bast i degradat a l’hivern, i fi i brillant a l’estiu, sempre i quan la primavera hagi estat favorable. Gran desenvolupament de la pell.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: gener 2005