VACA BRUNA DELS PIRINEUS
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

La raça Bruna dels Pirineus pertany al Tronc Alpí. Els seus integrants tenen el pelatge bru i són de proporcions harmòniques, eumètriques i amb tendència longilínia. És molt rústega, amb bona capacitat de pasturatge i de precocitat mitjana. Animals de llarga vida productiva, fàcil maneig, elevada fertilitat i bona facilitat al part. En el seu hàbitat natural s’exploten per a la producció càrnia en règim extensiu. L'alçada mitjana a la creu és d'uns 130 cm; essent el pes viu dels mascles d’uns 600 a 650 kg i el de les femelles d’uns 550 a 600 kg.

Característiques Regionals

Cap: De proporcions mitjanes i proporcionada. Front ample i pla. Mandíbula forta i ben dibuixada. Orelles de mida grossa amb molts pèls blanquinosos a la part interna. Perfil recte, podent-se acceptar perfils lleugerament còncaus. Morro ample i net, àmplies narius. Ulls grans i vius, mai enfonsats. Banyes en forma de lira baixa, de secció rodona, de color blanquinós i amb punta negra.

Coll: Recte i de llargada mitjana en les femelles. Més curt i lleugerament convex a la línia superior en els mascles. En ambdós sexes el coll ha d’ésser marcat; amb una papada no exagerada.

Tronc: Harmònic, pit ample i profund, amb costelles planes, amples i ben arquejades. Ventre ben desenvolupat, llarg i profund. Creu poc elevada, poc marcada i ampla. Línia dorsal uniformement recta. Lloms rectes i amples, moderadament llargs. Gropa ben desenvolupada i horitzontal. Cua d’inserció ben marcada i naixement en línia amb la gropa; descriu un arc suau, sense introduir-se en isquiums. En els mascles, l’arc lleugerament més aixecat. Testicles ben desenvolupats i braguer de volum mitjà i ben implantat. Mugrons de mida mitjana i implantació ampla. Són admissibles quarterons davanters lleugerament més desenvolupats que els posteriors.

Extremitats: De longitud mitjana i fortes. Ossos, lligaments i articulacions ben definits. Diàmetres ossis de tipus mitjà. Amb musculatura ben desenvolupada i perfils convexes. Cuixes ben descendides. Aploms rectes frontalment i equilibradament angulats a la visió lateral. Travadors mitjans i correctament angulats. Peülles rodones i tancades, fortes i simètriques. Unglots uniformement pigmentats, d’intensitat variable.

Capa: De color bru, amb diferents tonalitats uniformes. Presenta degradacions cromàtiques a nivell dels ulls i morro, aixella, braguer, baix ventre, cara interna de les extremitats i periné. En la línia dorsal és freqüent un llistó degradat, més marcat en els mascles. Pell rosada o bruna, de tonalitat més clara que la capa; gruixuda, elàstica i mòbil. Pèl fi i espès, de llargada uniforme. Borló de la cua més fosc que la capa. Mucoses rosades i musell negre.

Característiques Penalitzables i/o Desqualificables

Animal bast i poc equilibrat. Excessivament petit. Cap gran. Coll amb “cop de destral” molt marcat. Caràcter “cul-gros” a les femelles. Sistema mamari molt caigut i/o tubular. Extremitats curtes, bastes i rectes. Pell blanca, negra o amb taques. Capa amb coloracions diferents al bru, tacades o atigrades. Pèl llarg i ondulat; tupés. Llistó negre a la línia dorsal. Musell rosat i mucoses negres.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: febrer 2005