Encara
que la ramaderia de boví no va ser
una activitat predominant al Pirineu lleidatà
durant el segle XIX, la crisi del conreu de
la vinya, produïda per l’aparició
de la fil•loxera, ho canviaria tot de
forma molt notable. Els bovins autòctons
de les comarques pirinenques lleidatanes (l’extingida
vaca Catalana, la Pallaresa i algun ecotip
de l’actual Pirinenca) començaren
a ser encreuats amb boví lleter, importat
de Suïssa (Bruna Alpina) i entrat per
la Val d’Aran, per així cercar
una possible alternativa econòmica
al tradicional conreu de la vinya.
Les
primeres fonts escrites que parlen d’importacions
de vaques suïsses daten del 1922, però
es tenen evidències que al voltant
del 1880 es van fer les primeres importacions;
el 1881 es va instal•lar una fàbrica
de mantega a Gorguja (Llívia), que
obligà a la importació de vaques
especialitzades en la producció lletera,
entre elles la Suïssa; deu anys abans
ja s’importaven per Santander.
Estudis
morfològics realitzats en un total
de vint races espanyoles, situarien a la població
Bruna com a integrant de l’anomenat
“tronc roig convex turdetà”,
conjuntament amb altres races com ara la Pirinenca,
la Palmera (Illes Canàries) o la Rubia
Gallega. Aquest tronc turdetà, originari
de Mesopotàmia i Àsia Menor,
fou introduït a Àfrica i Europa
via Egipte i estret de Gibraltar.
La
raça Bruna dels Pirineus es troba a
les comarques pirinenques i prepirinenques
de Catalunya: el Pallars Jussà, el
Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça,
la Val d’Aran, l’Alt Urgell, la
Cerdanya, el Berguedà-Lluçanès,
el Solsonès i el Ripollès.
Estudis
realitzats amb marcadors genètics,
amb individus procedents de totes les comarques
abans esmentades, confirmen la gran uniformitat
genètica mostrada per la raça.
Les anàlisis permeten inferir les vies
migratòries originàries d’aquests
animals, des de les valls muntanyoses dels
Pirineus cap a les comarques prepirinenques,
amb una clara tendència migratòria
NO-SE. El cens aproximat és d’uns
30.000 animals, encara que la xifra es redueix
bastant si considerem únicament els
animals amb un elevat grau de puresa racial.
En
els anys setanta, s’introduïren
a la zona races especialitzades per a la producció
de carn, com ara la Xarolesa o la Llemosina,
que no varen assolir una bona adaptació
a les condicions de muntanya, la qual cosa
va afavorir la continuïtat de la criança
de vaca Bruna. A principis dels anys vuitanta,
alguns ramaders, inquiets pel futur de la
raça, començaren a organitzar-se,
sorgint així les primeres associacions
de la Bruna. Aquestes es federaren l’any
1990, constituint així la Federació
Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus
(FEBRUPI).
La
Bruna fou oficialment reconeguda com a raça
pura l’any 1997 (Reial Decret 1682/1997,
de 7/11/97, BOE (Butlletí Oficial de
l’Estat) del 21/11/97). No obstant,
la raça té Llibre Genealògic
propi des del 1990 (aprovat per l’Ordre
del 24/08/90 i Resolució del 10/09/90,
en el DOGC -Diari Oficial de la Generalitat
de Catalunya).
|