GALLINES, OQUES I COLOMS
         
         
   
 COLOM D'ULL O FLAMENC

El Colom d’Ull o Flamenc és un colom molt robust, ample i llarg; de longitud aproximada entre 40 i 45 cm, i amb un pes que oscil•la dels 800 g els mascles als 700 g les femelles. De potes relativament curtes, que l’obliguen a caminar amb un lleuger balanceig del cos. El rivet ocular és ample, gros i carnós, de forma circular i homogènia –un diàmetre de 2 a 3 cm–, i sempre d’un color roig intens. El seu caràcter és tranquil, però fogós en els mascles. Vola poc, a causa de la seva grandària. Pertany al grup de les carunculades. Les carúncules nasals estan desenvolupades i són amples i no gaire arrissades. Sota el bec té dues berrugues laterals i una de central que pot arribar a ser tan grossa com una avellana i que forma, al coll, una papada carnosa, desplomada i de color roig intens, anomenada “barba”. S’admeten tots els colors i patrons, sempre que estiguin ben definits i amb brillantor.

El colom Flamenc és una raça també d’orígens antics, ja esmentada al segle XVIII per Cavanilles. Fou introduïda a la península Ibèrica, probablement, des de la costa nord-africana durant el període de dominació musulmana (segles VIII a XV), conjuntament amb l’Ull de Maduixa. Probablement emparentada amb l’antiga raça espanyola Dragona; i també emparentada, segons alguns autors, amb el colom Missatger Persa, que fou importat de Bagdad a Europa pels holandesos cap a l’any 1765. Fou una raça molt popular a la Catalunya del segle XIX.

Històricament s’ha localitzat a Catalunya, Llevant, les Balears, sud de la península Ibèrica i el sud de França. No obstant, el colom Flamenc ha estat a punt de desaparèixer, i s’ha mantingut gràcies a la ferma voluntat de conservació d’alguns criadors. Actualment només hi ha dos criadors d’aquesta raça: un a Catalunya (La Sénia) i un altre a Mallorca (Andraitx). També es poden trobar alguns exemplars a Alemanya i Holanda.

Institucions que s’ocupen de la raça són: l’Associació de Criadors d'Aus "El Francolí" i el Club Català de Coloms de Races Autòctones. Exemplars de la raça es poden veure a: l’”Exposició Internacional d’Aus Ciutat de Valls” a Valls (Tarragona), que se celebra anualment el tercer cap de setmana de gener; així com, en la trobada anual itinerant del Club Català de Coloms de Races Autòctones, i en l’exposició d’aus de Consell (Mallorca). També es pot veure en diverses exposicions que se celebren a la resta d’Espanya i sud de França.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: gener 2006