GALLINES, OQUES I COLOMS
         
         
   
  COLOM FIGURETA

La Figureta és un dels coloms més petits que hi ha al món (155–170 g). Pertany al grup dels encorbatats i és una de les races més valorades tant a Catalunya com a l’estranger. De caràcter eixerit i despert, i amb un posat molt viu, la Figureta mostra una excel•lent aptitud per al vol, i té una particular forma de volar. Sol caminar ben estirat i enfilat sobre els dits del davant –com si anés de puntetes–, cosa que el fa més esvelt. S’admeten tots els colors, dibuixos i dissenys, mentre siguin purs, definits i brillants; el blanc és el més popular. Pel fet de ser descrita per Buch Brage a València, sovint és coneguda com a Figureta Valenciana.

Originària de les regions mediterrànies de parla catalana (Catalunya, València i Balears) prové, molt probablement, de la selecció dels antics coloms tunisians (Corbata Tunisiana) del nord d’Àfrica, arribats a les nostres terres durant la dominació àrab. Les primeres referències documentals són del segle XVIII. En els anys seixanta es trobava, molt abundant, tant a Mallorca com a Menorca, i també a Barcelona. Després va entrar en recessió fins a arribar a quasi desaparèixer del tot. L’Associació de Criadors d'Aus “El Francolí” va cuidar-se de la seva recuperació i difusió a partir d’una població important, trobada a Menorca, del columbòfil Pere Prats.

Els exemplars que es veuen actualment a les exposicions solen ser realment bons. Això és degut al fet que els criadors que van participar en la seva conservació i recuperació han estat realment escrupolosos a l’hora de la selecció. La Figureta és una de les races de coloms que es troba en millor estat, i la més reconeguda internacionalment: hi ha criadors a Espanya, França, Holanda (on probablement es troben els millors exemplars), Alemanya i els Estats Units. La podem veure anualment a: l’”Exposició Internacional d’Aus Ciutat de Valls” a Valls (Tarragona), que se celebra el tercer cap de setmana de gener; així com, en la trobada anual itinerant del Club Català de Coloms de Races Autòctones. També es pot veure en diverses exposicions que se celebren en la resta d’Espanya, sud de França i Holanda. Institucions que s’ocupen de la raça són: l’Associació de Criadors d'Aus "El Francolí" i el Club Català de Coloms de Races Autòctones.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: gener 2006