GALLINES, OQUES I COLOMS
         
         
 
LES VAQUES
LES OVELLES
LES CABRES
ELS CAVALLS
ELS ASES
ELS GOSSOS
LES AUS
 
 COLOM D'ENREIXAT O XORRERA

El colom d’Enreixat o Xorrera és un colom petit (250-320 g), de posat altiu i vertical, de formes arrodonides. Té un caminar lleuger, graciós i orgullós, elegant, com si anés de puntetes, mostrant els singulars remolins de plomes i guarniments que caracteritzen aquesta raça: per davant, el “collar”, la “pitrera” i els “pantalons”, i per darrere, la “crinera” del coll, i les “xarreteres” de l’espatlla. El seu frisat fa que sembli un colom rabassut. El més característic d’aquesta raça són els seus girs a les plomes. El més important és que sempre siguin simètrics i mai carregats cap a un costat. Té un caràcter tranquil, molt dòcil i familiar, sense gran aptitud per al vol. En el Xorrera s’accepten tots els colors, si bé han d’estar ben distribuïts i ser uniformes.

La Xorrera procedeix, molt probablement, de l’encreuament entre el primitiu colom autòcton de venera (o corbata), la Figureta i la Papatatxi o Caputxina, i la Milanesa o Arrissada, totes elles races molt esteses i preuades durant els segles XVII i XIX a les regions mediterrànies de llengua catalana –Catalunya, Balears i València-. És precisament de la Milanesa que va heretar el frisat de les plomes, i de la Papatatxi, el collar o còfia. Trobem les primeres referències a aquesta raça al segle XVIII amb el nom de “xorreres”, i al segle XIX, amb el de “valencianes”. No obstant, aquesta raça autòctona, s’ha estès àmpliament arreu del món amb el nom de Corbata Xinesa –el nom és purament comercial, sense cap relació amb la Xina-. Els primers exemplars descrits de Corbata Xinesa l’any 1865, a França i Alemanya, provenien de la península ibèrica. Aquests tindrien com a característiques el que es consideren dos defectes de la Xorrera: la grandària i la manca de frisats al dors.

Malgrat que sigui una raça espectacular, hi ha pocs criadors que la mantinguin en un nivell suficient per als concursos, i es troben molts exemplars que tendeixen força a l’estàndard de la Corbata Xinesa. Actualment, aquesta raça d’avicultura artística, la podem trobar a Catalunya i en alguns punts d’Espanya (zona mediterrània i sud de la península ibèrica); també hi ha algun criador a França, Alemanya i Holanda.

Institucions que s’ocupen de la raça són: l’Associació de Criadors d'Aus "El Francolí" i el Club Català de Coloms de Races Autòctones. La podem veure anualment a: l’”Exposició Internacional d’Aus Ciutat de Valls” a Valls (Tarragona), que se celebra el tercer cap de setmana de gener; així com, en la trobada anual itinerant del Club Català de Coloms de Races Autòctones. També es pot veure en diverses exposicions que se celebren en la resta d’Espanya i sud de França.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: gener 2006