VACA PALLARESA
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

Els individus d’aquesta raça tenen les proporcions harmòniques i eumètriques amb tendència longilínia. Molt rústega, bon animal de pastura i de precocitat mitjana. És típica la coloració uniformement blanca de la capa. Ben adaptada al medi muntanyós on viu, s’explota en règim extensiu per a la producció de carn. L’alçada mitjana a la creu és d’uns 136 cm, depenent del sexe, i el pes viu de les femelles oscil·la entre 575 a 625 kg i els dels toros de 625 a 650 kg.

Característiques Regionals

Cap: ben proporcionat i de grandària mitjana. Ample en la base de les banyes i amb protuberància occipital poc sortint amb un cert tupè. El front és ample i pla, amb perfil recte o lleugerament subconvex. Naixement de les banyes en la línia de prolongació de la nuca; normalment en forma de ganxo, encara que també són freqüents en lira alta i baixa, de secció rodona i de color blanquinós amb les puntes negres, o de color crema. Orelles mitjanament grans, en posició horitzontal típica i amb pèls blanquinosos a la part interna, encara que sense arribar a ésser peludes. Òrbites oculars lleugerament prominents. Ulls d’expressió tranquil·la, encara que vius i no enfonsats. Morro ample i net, amb musell negre grisós en diferents tonalitats i amplis narius. Mucoses pigmentades.

Coll, espatlla, pit i tòrax: coll recte, de llargada mitjana i ben marcat, amb una certa papada encara que no exagerada. Espatlles llargues, amples i ben musculades, de direcció obliqua i inserides sensiblement en el tòrax. Pit ample i profund, amb poca papada. Costelles amples, planes i ben arquejades. Ventre ben desenvolupat, llarg i profund.

Creu, dors i llom: creu d’amplada mitjana, arrodonida i poc marcada. Línia dorsal uniformement recta. Lloms rectes i amples i continuats en línia amb la gropa.

Gropa, cuixes i naixement de la cua: gropa quadrangular, ampla i horitzontal, poc sortint. Cuixes i natges ben musculades, lateralment convexes. Cua d’inserció mitjana en línia amb la gropa, que arriben fins al garró i amb borla fosca.

Òrgans genitals i braguer: testicles ben desenvolupats i de correcta conformació anatòmica. Braguer ben implantat i amb desenvolupament mitjà. Quarterons d’igual grandària i amb mugrons de mida mitjana i implantació ampla.

Extremitats i aploms: extremitats ben conformades i robustes. Ossos i articulacions ben definits, en destaquen l’amplada dels genolls i garrons. Travadors mitjans i correctament angulats. Peülles dures, simètriques, rodones i poc obertes; de color gris fosc.

Capa, pell i pèl: color del pelatge uniformement blanc. També s’accepten les tonalitats lleugerament fumades, encara que no seran prioritzades. Pell gruixuda, elàstica i mòbil, fàcilment desplaçable. Pèl fi, llis i espès, de llargada uniforme.

Defectes Eliminatoris

Animals bastos i poc equilibrats. Animals amb defectes i/o alteracions genitals incompatibles amb la normalitat reproductiva, tant mascles com femelles. Animals adults per sota dels 120 cm a la creu. Color del pelatge diferent de l’uniformement blanc o lleugerament fumat. Extremitats dèbils o amb defectes d’aploms. Conformació general o regional defectuosa en excés. Anomalies i malformacions hereditàries i/o congènites.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: novembre 2018