OVELLA RIPOLLESA
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

La Ripollesa és una raça que comprèn un conjunt d’ovins de perfil convex, proporcions longilínies i grandària variable, que va de mitjana a gran segons els diferents topotips i àrea d’explotació. La pell és blanca amb pigmentacions típiques al cap i extremitats. La llana és blanca i del tipus entrefí. S’exploten, generalment, de forma semiextensiva per a la producció de xais, d’un pes viu aproximat de 22 a 24 kg. Els marrans poden pesar entre 65 i 90 kg, i les femelles entre 40 i 60 kg, depenent de les pastures i nivells d’alimentació de les diferents zones. Raça força rústega i que s’adapta perfectament a diferents sistemes d’explotació.

Característiques Regionals

Cap: El perfil fronto-nasal és convex o subconvex (més accentuat en els mascles). Presència de banyes en ambdós sexes, encara que en les femelles és menys freqüent i en general no desitjada. Les orelles són de grandària mitjana, horitzontals o lleugerament caigudes. El morro és ample i les narius pigmentades.

Coll: Cilíndric, fort i musculat, de vegades amb barballeres i manilles. En els mascles és habitual una papada amb forma de cordó en la regió anterior del coll.

Tronc: Llarg i profund. Pit profund i rodó. Gropa ampla, quadrada i una mica inclinada. És molt típica la llarga cua, que acaba sovint “en colze”. Braguer ben conformat, de mida mitjana i freqüentment pigmentat.

Extremitats: Espatlles ben inserides al tronc, cuixes i potes musculoses. Articulacions robustes i fortes peülles. En general presenta bons aploms.

Capa: De color blanc amb pigmentació típica al cap i les extremitats, en forma de nombroses taques petites, negres o marrons (“pigallats”), que es poden fusionar en grans taques. Cap, extremitats i ventre sense llana. El velló és de color blanc, amb un pes de 2-4 kg, i s’estén pel tronc i el coll, però deixa descobert el cap, les extremitats fins als genolls i els garrons; en animals adults, també queda descobert el ventre. Fibra entrefina (25 mm) i de longitud mitjana (7 cm), de tipus IV-V, amb un rendiment al rentat del 42%. Al nàixer, els corders presenten dos tipus de llana: arrisada (“rascles”) o llisa (“peluts”), amb una major freqüència de pèls.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: març 2005