La
principal aptitud de la raça Ripollesa
és la producció de xais de tipus
“ternasco”, amb uns pesos
vius entre 22 i 24 kg. Produeix canals d’elevada
qualitat, ben conformades, amb un estat d’engreixament
adequat a la demanda, i comercialitzades majoritàriament
en la categoria de Marca “Q” de
qualitat com a “xais de ramat”.
Algunes explotacions munyien les ovelles després
de deslletar els corders, encara que durant
poc temps, i utilitzaven aquesta llet per
a fer “mató”. No obstant,
avui dia, hi ha molt poques explotacions que
munyin.
Una
altra característica de la raça
és la seva polièstria, que fa
que es puguin obtenir xais en qualsevol època
de l’any, amb una prolificitat mitjana-baixa,
al voltant de 1,2-1,3 xais nascuts per ovella
parida. S’enregistren els primers parts
a partir dels 12 mesos d’edat, encara
que l’edat mitjana de la raça
al seu primer part la podem situar al voltant
dels 18 mesos. No obstant, un adequat maneig
general i alimentari podria millorar aquests
índexs reproductius.
La
seva pell és d’una excel.lent
qualitat, i la llana és del tipus entrefí,
amb un diàmetre de fibra de 24-26 mm.
Situació
Actual i Perspectives
|
Actualment,
la raça Ripollesa s’explota de
maneres molt diferents: de manera tradicional
en transhumància, en extensiu, o en
semiextensiu. El sistema més utilitzat
avui dia és el “semiextensiu”,
amb pasturatge del ramat durant el dia i reclusió
en estable durant la nit. La grandària
mitjana dels ramats és d’unes
500 femelles adultes, realitzant-se una planificació
reproductiva per a mirar d’aconseguir
una producció continua i uniforme durant
tot l’any.
La
raça Ripollesa està classificada
en el “Catálogo Oficial de
Razas” com a raça de foment,
en base al cens d’animals. Però
no obstant, i tenint en compte el reduït
nombre d’animals inscrits en el Llibre
Genealògic, es podria pensar en la
necessitat de classificar-la com en “estat
de vulnerabilitat”, i implementar els
mecanismes necessaris per a la seva conservació
i foment. L’any 1989, i en base a un
conveni de col•laboració entre
el DARP (Generalitat de Catalunya) i la UAB
(Facultat de Veterinària de Barcelona),
es va iniciar un programa de control de produccions
en aquesta població, conjuntament amb
l’ANCRI i l’ESAB (Escola Superior
d’Agricultura de Barcelona).
|