GOS D'ATURA CATALÀ
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

Sobrietat, rusticitat, gran capacitat de reacció, resistència a la fatiga i les situacions adverses, bona capacitat per al treball, i habilitat per a buscar-se el manteniment, són algunes propietats que reuneixen els bons individus d’aquesta raça. Són animals de grandària mitjana i estructura medilínia; els mascles solen mesurar entre 47 i 55 cm a la creu i pesen uns 22 kg, essent les femelles una mica més petites (45 a 53 cm a la creu).

Característiques Regionals

Cap: Fort, amb el crani lleugerament més llarg que ample i amb un solc netament accentuat en el seu primer terç; os occipital pronunciat. Ulls molt oberts, expressius i de mirada viva i intel•ligent; de color ambre fosc, amb les parpelles vorejades de negre; arcades superciliars ben manifestes. “Stop” ben visible, però no massa pronunciat. Morro en forma de piràmide truncada, trufa negra. Llavis i paladar també intensament pigmentats de negre. Orelles d’inserció alta, triangulars, fines i acabades en punta; caigudes.

Coll: Més aviat curt -d'igual longitud que el cap-, vigorós i molt musculat.

Tronc: Creu destacada. Línia dorsal recta. Cua llarga i ben proveïda de pèls que pot sobrepassar lleugerament el garró. Quan l’animal està en repòs la cua penja, durant el treball, es porta alegrement, però mai enroscada.

Extremitats: Relativament curtes però ben conformades. Amb doble esperó a les posteriors, ossificats i amb membrana entre els dos. Garró més aviat baix.

Capa: Gran diversitat de pelatges, essent el més característic el de color canyella en diferents gammes. Altres pelatges serien el gris platejat, el pissarra, i les monocolors com el negre o la neula. El pèl és mitjanament llarg, aspre, llis o molt poc ondulat. Al cap presenta barba, bigoti, tupè i celles. El subpèl és abundant, sobretot al terç posterior. La muda s’efectua en dues seqüències: primer la meitat anterior i després la posterior. La pell és gruixuda i ben pigmentada.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: maig 2005