La
producció de cabrits de excel•lent
qualitat és la principal activitat
econòmica dels ramaders. L’edat
límit de sacrifici és als dos
mesos d’edat, amb uns pesos vius de
7 a 10 kg, adequant-se així a la demanda
generalitzada del mercat de canals lleugeres
i carn blanca i tendra. Al ser l’oferta
bastant limitada, i la tendència de
la població en franca regressió,
l’obtenció d’una Denominació
d’Origen i/o Marca de Qualitat, que
comportés un valor econòmic
afegit al producte, hauria d’ésser
objectiu prioritari, i així, la pròpia
qualitat del producte podria ajudar a la preservació
de la raça. Un altre producte d’interès,
d’elaboració artesana, antiga
i molt tradicional en aquestes comarques,
i que ha tornat a ressorgir en els darrers
anys potenciant la gastronomia turística
de qualitat, és l’anomenat “Crestó
de Cabra Blanca”, plat escabetxat de
mascle castrat de tres anys d’edat.
Tot i que la CBR és una població d'aptitud eminentment càrnia, podria ser de potencial interès la producció de formatges i productes manufacturats de la llet (quallades, formatge fresc, etc.). Les anàlisis genètiques realitzades pel que fa a les caseïnes de la llet —concretament la αs1-caseïna (CSN1S1)—, han indicat unes bones aptituds i qualitats tecnològiques per a l'obtenció de formatges (Vidilla et al., 2011). Aquesta bona potencialitat lletera ja havia estat constatada a nivell morfològic amb l'anàlisi de diversos índexs zoomètrics (Carné et al., 2007b).
El manteniment de l'ecosistema i la prevenció d'incendis, i com estampa turística i cultural per al cada vegada més emergent turisme rural —agroturisme—, són activitats que haurien de ser tingudes en compte per part de les administracions pertinents i que ajudarien a la seva pròpia conservació.
Situació
Actual i Perspectives
|
La
situació actual és crítica
i el futur, en principi, no massa esperançador.
El més preocupant per al devenir de
la raça és el reduït nombre
de ramaders (12 a les zones d'origen el 2004) i l’elevada mitjana
d’edat dels mateixos (53 anys), sense
gairebé relleu generacional (el 80% sense relleu).
La baixa rendibilitat que caracteritza aquestes
explotacions, eminentment tradicionals i amb
baixos nivells d’inversió, i
el no gaire atractiu tipus de treball dificulta
enormement la contractació de treballadors.
No obstant això, en l'última dècada i mitja, el nombre d'explotacions ha anat en augment en altres comarques no tradicionals, encara que no així el cens global, ja que, amb lleugeres oscil·lacions, s'ha estabilitzat al voltant dels 4.500-5.000 exemplars.
|