Encara
que es tracta d’un animal molt rústic,
que aprofita de forma molt satisfactòria
els recursos vegetals marginals, -no devem
oblidar que una de les possibles utilitats
econòmiques podria ser com a element
netejador de sotobosc, amb la consegüent
prevenció, entre altres coses, de possibles
incendis forestals-, una bona alimentació,
al menys durant tota la recria, és
fonamental per a que pugui plasmar tot el
potencial genètic que porta dins. Per
més bona genealogia que tingui, sinó
se l’alimenta de forma adequada –ni
en defecte ni en excés, ans de forma
equilibrada-, mai arribarà a ser un
bon exemplar.
Una
dieta, sobre la base de cereals, fenc d’alfals,
faves, trepadella i algun que altre component
variat, que aconsegueixi una alimentació
nutritiva i rica durant la recria, farà
que desenvolupi de forma òptima el
sistema ossi, les masses musculars i uns equilibrats
dipòsits de greix subcutani, que aconseguiran
desenvolupar al màxim el pollí,
fins a transformar-lo en un bon guarà
o en una esplèndida somera. Els pollins
mal alimentats queden petits de talla, i en
l’argot català de recriadors
se’ls coneix com “pollins
ofegats de petits”. Una bona alimentació,
al menys en les primeres fases de la vida,
és, com tothom sap, de vital importància
per a qualsevol espècie.
A
l’edat adulta l’alimentació
és molt simple, sent suficient una
certa quantitat de gra de civada pel matí
i palla de cereals a discreció, així
com, una bola de sal gema a lliure disposició.
Si a més es disposar d’un espai
on puguin pasturar, la seva alimentació
queda molt enriquida. L’únic
aspecte en que l’ase és molt
exigent és en la qualitat de l’aigua,
que ha de ser sempre molt neta i fresca. Lògicament,
en l’alimentació dels adults
i en quant als suplements alimentaris, s’han
d’atendre les diferents necessitats
nutritives segons les seves etapes vitals
(gestació, lactància, reproducció,
etc.) o de treball.
|