CABRA BLANCA DE RASQUERA
ALTRES TEMES:
CARACTERITZACIÓ PRODUCTIVA DE LES CASEÏNES DE LA LLET
         
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 CARACTERITZACIÓ PRODUCTIVA DE LES CASEÏNES DE LA LLET

Tot i que la CBR és una població d'aptitud eminentment càrnia, la recerca, per part de l'associació ARCABRA, de productes de qualitat amb un cert valor afegit sobre el preu de mercat és un altre objectiu productiu gens menyspreable per part de l'associació, amb relació a la producció de formatges i productes manufacturats de la llet (quallades, formatge fresc, etc.). (Figura)

Les anàlisis genètiques realitzades pel que fa a les caseïnes de la llet —concretament la αS1-caseïna (CSN1S1)—, han evidenciat unes bones aptituds i qualitats tecnològiques de la llet de CBR per a l'obtenció de formatges (Vidilla et al., 2011). Aquesta bona potencialitat lletera, mostrada per la raça, també havia estat constatada a nivell morfològic amb l'anàlisi de diversos índexs zoomètrics (Carné et al., 2007b).

És ben coneguda la relació que hi ha entre les diferents variants del gen de la αS1-caseïna (CSN1S1) sobre la composició i les propietats tecnològiques de la llet (Grosclaude et al., 1987; Caravaca et al., 2009). Les set principals variants polimòrfiques del gen (d'un total de 18) s'han classificat en quatre grups que es distingeixen per les diferències en la taxa de síntesi de la proteïna (la principal responsable del major o menor rendiment formatger): alt (al·lels A, B i C), mig (al·lel E), baix (al·lels D i F) i nul (al·lel O).

Les freqüències al·lèliques obtingudes per a la CBR van ser les següents: fr (A) = 0,153; fr (B) = 0,472; fr (E) = 0,361 i fr (F) = 0,014; i d'interpretació molt curiosa. En la majoria de races europees estudiades (Jordana et al., 1996; Sacchi et al., 2005), el grup d'al·lels majoritaris van ser els de contingut intermedi-baix (al·lels E i F principalment), amb l'excepció de les tres races caprines de les Illes Canàries (Palmera, Majorera i Tinerfenya), on els al·lels de contingut elevat (A, B i C, principalment) van ser superiors al 60%, i les italianes Garganica (98% d'al·lels de contingut elevat), Maltesa ( 61%) i Jonica (65%). A la Cabra Blanca de Rasquera els al·lels de contingut alt van representar el 62,5%. Tot i ser aquesta una raça d'aptitud càrnia, els resultats ens indiquen unes bones aptituds i qualitats tecnològiques de la seva llet per a la producció de formatges.

Un altre important aspecte per a la raça podria ser en la vessant ancestral i filogenètica, ja que, segons diferents autors (Grosclaude et al., 1987; Jordana et al., 1996) els al·lels de contingut alt representarien les seqüències ancestrals del gen en les cabres, suggerint que la raça podria representar una població molt primitiva amb una important retenció de variabilitat genètica ancestral.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: novembre 2018