OVELLA XISQUETA
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

La raça Xisqueta posseeix les característiques típiques del tronc ibèric, del qual descendeix. Els individus són de plàstica longilínea-mediolínia, format eumètric i perfil fronto-nasal subconvex. El color de la capa és blanc, amb la pigmentació centrífuga típica del tronc ibèric. La llana és blanca i del tipus entrefí. S'exploten, generalment, de forma extensiva tradicional per a la producció de xais, d’un pes viu aproximat de 22 a 24 kg. Els marrans solen pesar de 60 a 65 kg (amb una alçada mitjana a la creu de 77 cm) i les femelles de 45 a 50 kg (amb una alçada mitjana a la creu de 70 cm). Molt rústecs i amb un instint maternal molt desenvolupat.

Característiques Regionals

Cap: De tamany petit, encara que proporcionat amb el cos. Es del tipus dolicocèfal. El perfil fronto-nasal és subconvex, i més accentuat en els mascles. Orelles de tamany petit-mitjà, horitzontals, molt mòbils i puntes pigmentades. Ulls vius i òrbites poc prominents, pigmentats (ullerades). Morro pigmentat i llavis petits. Sense banyes.

Coll: Prim, curt, però molt fort. No presenta papada, mamelles ni corbates (arrugues en la pell). Forta crinera (mufló) en la zona ventral en molts mascles. Pell molt adherida al coll.

Tronc: Robust, ample i curt. Creu, dors i llom horitzontals i ben musculats. Costelles ben arquejades. Gropa en prolongació amb la línia dorso-lumbar, ampla i convexilínia (predominant la longitud a l’amplada). Naixement de la cua mitjanament baix, i de certa longitud (arribant a la meitat del metatars). Braguer ben desenvolupat i amb bona implantació que li permet una bona capacitat lletera per a criar els xais. Bona nodrissa, acceptant bastant bé xais orfes.

Extremitats: Aploms correctes, àgils, musculats i forts. Relativament curts en proporció al cos. Ungles molt fortes, petites i resistents.

Capa: De color blanc uniforme amb pigmentació centrífuga negra a la punta de les orelles, voltant dels ulls, llavis i parts distals de les extremitats. Pell gruixuda i sense plecs. Pèl de cobertura suau, fi i brillant. Mucoses pigmentades.

Característiques Penalitzables

Presència de banyes en femelles. Òrbita ocular de color marró-rogenc (roi) en mascles. Absència parcial de pigmentació característica.

Característiques Desqualificables

Perfil fronto-nasal recte en mascles. Presència de banyes en mascles. Presència de mamelles. Mascles i femelles totalment negres o blancs (coloms). Cap, potes i part ventral del cos de color negre, xocolata o rosat. Animals “pigallats”, és a dir, amb taques negres en el cos, més o menys esteses. Aquest caràcter és eliminatori si apareixen en la llana, no així si ho fan a la pell. Conformació general o regional, defectuosa en excés. Anomalies i malformacions hereditàries i/o congènites (p.e. prognatisme, monorquidia, criptorquidia, etc.).

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: desembre 2004