ASE CATALÀ
         
         
   
 DESCRIPCIÓ
Característiques Generals

Els individus que conformen aquesta població són de plàstica longilinia, format hipermètric i perfil cranial subconcavilini amb tendència rectilinia, essent aquesta lleugera concavitat quelcom més marcada en someres i pollins que no pas en els guarans. Són animals de gran talla (mitjana de 140 cm d'alçada a la creu i 350-450 kg de pes) amb extremitats robustes i gran harmoniositat, molt ben preparats per la realització de treballs durs en temps i esforç, alhora que destaquen la seva noblesa, vivacitat i el seu gran poder genèsic (biotipologia hipermetabòlica o oxidativa). Totes aquestes característiques són les que l'han fet ser reconegut arreu del món, i l'han portat a ser emprat per a la millora de diverses races de rucs, tant europeus (p.e., Pantelleria, Martina Franca, Siciliana o Ragusana, Âne des Pyrénées, etc.) com americans (p.e., Ase de Kentucky o Mammoth).

Característiques Regionals

Cap: De tipus dolicocèfal. El cap és ample i pesat amb perfil frontal recte, i en femelles i pollins es pot trobar una lleugera subconvexitat, que desapareix en els guarans amb l'aparició dels caràcters sexuals secundaris. Ulls grans i molt expressius. L'arcada orbitària és molt pronunciada i orientada a les crestes fronto-parietals. Mosell ample i prominent amb decoloració circumscrites. Supranasals molt manifestos. Perfil nasal recte o lleugerament subcòncau. Excavació longitudinal marcada en la unió fronto-nasal. Maxil•lars forts i amples. El maxil•lar inferior presenta unes branques voluminoses i convexes. L'arcada dentaria és arrodonida i de curtes dimensions. Orelles llargues, rectes i estretes. Amb gran mobilitat i expressivitat.

Coll: Llarg, ample i recte, sent flexible i molt musculós. Aspecte esvelt.

Tronc: Són animals longilinis, amb el pit ample i elevat, amb costelles llargues i ben arquejades. Ventre recollit en els mascles i més marcat en les femelles. Creu poc marcada. Dors recte i llarg. La unió amb la gropa reflexa una marcada cintura. Gropa angulosa, sobretot en els mascles. Ronyons amples i ben units a la gropa. Cua llarga, amb abundant crinera i d'inserció baixa.

Extremitats: Ben conformades i robustes. Espatlles amb tendència a la verticalitat. Genolls i garrons molt desenvolupats amb canyes ben conformades. Sistema muscular ben manifest. Cascos lleugerament estrets i ben proporcionats.

Capa: La capa característica és de color negre, amb diferents gradacions segons els factors ambientals incidents (estat nutritiu, època de l'any, incidència del sol, etc.). El ventre i la cara interna de les extremitats presenten decoloracions blanquinoses, així com el musell, les zones orbitals dels ulls i la base de les orelles. Entre aquestes decoloracions, sobretot les del cap, sorgeix una franja rogenca molt característica.

Pell i Pèl: Pell de tipus hipermetabòlic (fina i molt irrigada). Pèl fi i llarg , a vegades lleugerament arrissat. A mesura que l'animal creix, el pèl esdevé més llis i curt. Crinera fosca, curta i poc espessa.

Característiques Penalitzables

Desviació dels perfils frontal i nasal, d'acord amb l'establert a l'estàndard. Absència parcial de pigmentació característica. Defectes de conformació general o regional que s'allunyin de l'estàndard. Dorsos massa llargs, gropes inclinades, mancança de desenvolupament muscular i tosquedat a les espatlles i els malucs. Cascos petits i contrets. Travadors massa llargs i prims. Manca de qualitat d'ossos i articulacions i aploms defectuosos.

Característiques Desqualificables

Perfil frontal còncau i/o perfil nasal convex. Absència total de pigmentació característica. Capa amb excessives taques blanques. Orelles caigudes i/o petites. Conformació general o regional, defectuosa en excés. Anomalies i malformacions hereditàries i/o congènites.

 

Inici pàgina
Pàgina inicial

 

 
     
 
Darrera actualització: octubre 2004